C1 op de tenen voor Zeeburg

Updated: februari 6, 2018

Zaterdag 3 februari ontving de Tornado-C1 Zeeburg (ook C1). Dit team speelde voor de kerstvakantie in divisie, maar kon zich daar net niet staande houden. Daarom hadden ze terugplaatsing aangevraagd, maar daar was geen plaats meer, dus dat werden twee stapjes terug. Aan de uitslagen van Zeeburg konden we al zien dat dit team van het kaliber JHC is. Wij gaan eigenlijk altijd voor de winst, maar gingen er dit keer al vooraf vanuit dat dat wel eens iets te hoog gegrepen kon zijn.

Kira was nog geblesseerd, maar verder was iedereen aanwezig en kon ook spelen. Twee wisseltjes is wat weinig, maar vooruit; we gingen ervoor. De coaching vandaag door Esma en Frank. Direct voor de wedstrijd moesten Fenna en Kaya nog een wedstrijd fluiten van de E-tjes, dus de warming up deden we zonder deze meiden. Korte instructies vooraf vandaag met als belangrijkste opdracht: genieten!

En er was genoeg te genieten vandaag. Er werd hard gewerkt en Zeeburg is een fijne ploeg om tegen te spelen. Met een mooi mix van speelsters eerste- en tweedejaars C met een topkeeper. Hard, maar niet gemeen, technisch leerzaam en bij vlagen een mooi collectief. Vooral in de omslag super snel, vaak veel te snel voor Tornado. De eerste drie doelpunten waren voor Zeeburg. Joann opende de score voor Tornado en was vandaag zonder twijfel het meest effectief. Ook het tweede doelpunt kwam van haar hand. Ze zou er vandaag nog veel meer gaan scoren, maar het hadden er nog veel meer kunnen zijn als de balcontrole omhoog gaat.

Tornado kwam terug tot een aansluiter met 5-6 voordat Zeeburg weer uitliep. Met maar twee wissels, kwam van het voorgenomen wisselschema niet zoveel terecht. Meestal zijn de meiden niet te houden op de bank en willen ze allemaal het veld in. Vandaag was het door het snelle spel andersom en gaf de helft van de veldspeelsters aan gewisseld te willen worden, zonder dat er op de bank al animo was voor het opvullen van de vrijgekomen plek. Het zou vandaag op tandvlees moeten gebeuren. Het laatste doelpunt van de eerste helft werd gemaakt door Fenna: 8-13 rust.

We hadden voldoende te bespreken tijdens de rust. Dat de ambitie vandaag niet om de winst ging bracht enige rust. Met instructies voor nuttig gebruik van de schaarse energie, specifieke tips voor aanval en fellere verdediging gingen we aan de slag in de tweede helft.

En het begin van die tweede helft was niet onverdienstelijk. Al vrij snel kwam Tornado terug tot een spannende 12-14. Dat voelde goed, maar door gebrekkige conditie en niveauverschil was het niet te handhaven. Van 13-16 werd het zo ook 13-24, acht (!) doelpunten op rij van Zeeburg. Zeeburg speelde in deze fase ook nog twee minuten met een man minder, maar Tornado kon hier geen voordeel uithalen. Fenna maakte aan de crisis een einde door eindelijk voor Tornado weer een puntje te scoren: 14-24. Uiteindelijk zou het 16-27 worden.

De leerpunten: Allereerst maar de conditie, hieraan kan iedereen onafhankelijk van handbaltalent werken. Daarnaast verdediging, die moet een stuk feller en met meer samenspel en overname om tegen een club als Zeeburg een kans te maken. Leer van acties en ontdek hoe speelsters van de tegenstander werken. De volgende aanval mag niet op dezelfde manier succesvol worden afgerond. Handen hoog en vanaf de stippellijn ga je voor de bal. Aanvallend lijkt het alsof het een aantal meiden aan lef ontbreekt om zelf af te maken. We moeten de balsnelheid hoog krijgen of houden en er moet telkens dreiging zijn. Rondspelen op zich is geen doelstelling; altijd naar het doel kijken voor je afspeelt. Maar ondanks de leerpunten was er ook voldoende te genieten. Veel mooie acties en combinaties gezien vandaag.

De statistieken tot slot maar weer. Die zijn incompleet dit keer door de hectiek op de bank door het vele (ook onaangekondigde) wisselen. Uiteindelijk werden 15 van de 16 toegekende doelpunten op naam geregistreerd en wel als volgt: Joann was absolute topscorer met zes doelpunten. Fenna was ook lekker op dreef met drie goals. Zana en Puck maakten er ieder twee. Rhode en Demi ieder een. En dan doe ik dus nog iemand tekort die nog een keer (extra) scoorde. Komende zondag speelt de C1 de volgende wedstrijd; uit tegen Graftdijk. We houden jullie op de hoogte!